Fater Motel
Doboz-Szanazug, Remetei u. 35.
A Békés megye legrégebben lakott térségei közé tartozó Szanazug, Doboz igazgatási területén fekszik. A szóban forgó területen – a feljegyzésekben már 1075-ben említett Dobozon és vidékén – szkíta, számos avar és korai honfoglalás-kori magyar leleteket találtak, többek között település- és templommaradványokat is. A Szanna nevű falu a Fekete- és Fehér-Körös mai összefolyása környékén lehetett abban az időben, amikor a folyók még Békés alatt egyesültek.
A Körösök szabályzásában jeleskedő Bodoky Károly gyulai vízmérnök tervei szerint az 1855-57 között Gyula-Szanazug-Békés nyomvonalon ásott körülbelül 20 km hosszú meder az érintett településeken nagy mértékben csökkentette az árvíz veszélyét. A lefűződött holtágak nagy kiterjedésű vidéke igen változatos üdülőtájjá alakult, a horgászatot és a vízitúrákat kedvelők paradicsoma lett.
A történelem során a megye székhelyét felváltva adó három város: Békés, Békéscsaba és Gyula háromszögében elhelyezkedő terület kiválóan alkalmas pihenésre, vadászatra, horgászatra, üdülésre, sportolásra. A vidéket a Hunyadiak, a Marótiak, a Harruckernek, a Wenckheimek és a beházasodó más főúri családok birtokolták, s fennmaradt kastélyaik, majorságaik, gazdasági vagy ipari létesítményeik teremtik meg azt az egyedi jelleget, ami a térség természeti adottságaival együtt különleges vonzerőt jelent.
Békéscsaba-Doboz között Gerla és Póstelek, Békéscsaba-Gyula között Veszely és Fényes, míg Békéscsaba-Békés között Borosgyán, Mezőmegyer, Sikkony területei helyezkednek el. Gerla ősi település, ma Békéscsabához tartozik. Vonzerejét a Harruckern-Wenckheim családok ma hasznosíthatatlan kastélya és a fejlődő falusi turizmusa adja. Póstelek (a valamikori Püski helyén) a Wenckheim-Széchenyi vadászkastély romja és a körülötte elterülő angolkert maradványai révén kedvelt kirándulóhely. Csárda, panzió, turistaház, teke- és teniszpálya, kemping, autósmozi található itt.
Lehetőség van lovaglásra, kerékpározásra és természetjárásra. Veszely ősi település, helyén ma a 44-es út menti híres Veszely-csárdával, a Holt-Fehér-Körössel és kertségével, az úton átellenben fekvő Fényes vendéglőjével találkozhatunk. Az ősi Borosgyán sűrű tanyás térség, Sikkony tanyaközpont, és Mezőmegyer falu régészeti emlékei az ősi magyar és kun időkről árulkodnak. A Fekete-Körösön Sarkad és Szanazug közt félúton, Városerdő néven Gyula üdülőterülete található.
Forrás: www.szanazug.hu
Megközelíthetőség
Budapest irányából: M5-ös autópálya Kecskemétig, majd a 44-es számú főút
Szeged irányából: 47-es, majd 44-es számú főút
Debercen irányából: 47-es, majd 44-es számú főút
Szolnok irányából: 46-os, 47-es, majd 44-es számú főút
Békés megye nagyítható térképe

Legutóbbi híreink
Nincsenek új hírek
A Fater Motel ifjúsági szálláshely turisztikai fejlesztése
Új Széchenyi TervMagyarország megújulEurópai Unió
A Fater Motel a Facebook-on